• Home
  • Blog
  • Waarnemingstraining & hulpverlening

Waarnemingstraining & hulpverlening

Donderdagen 5/9, 19/9, 10/10 en 24/10/2019 van 9.00 tot 16.00 uur
PZ Onzelievevrouw Brugge, zaal Het Perspectief

Waarnemingstraining of sensoriële aandachtstraining

WaarnemingsTraining (WT) is het bewust leren richten van aandacht via de zintuigen. Bij de meeste mensen met een psychiatrische stoornis zien we een overwegend passief, gepreoccupeerd zintuiggebruik. Sensoriële aandachtstraining (SAT) biedt een vernieuwde diagnostische invalshoek en een schat aan therapeutische oefenmogelijkheden voor patiënten met uiteenlopende psychiatrische symptomen zoals stemmenhoren, dwang, craving, adhd, dissociatie, anorexie, boulimie, automutilatie, angst, depressie.

Het onderzoeken van de individuele zintuigdynamiek (buiten/binnen) samen met de patiënt toont de weg naar een passend zintuigdieet.
Dagelijkse oefening leidt tot een actiever zintuiggebruik, tot versterking van het gewoonteleven en tot verbetering van de levenskwaliteit. De benadering is speels en de grondhouding is ‘Actieve Verwondering’.

Inhoud

Deze reeks is bedoeld voor wie zich oefenend wil verdiepen in de toepassing van WaarnemingsTraining in de psychiatrische hulpverlening, ambulant of residentieel. Er zal aandacht besteed worden aan de achterliggende zintuigopvatting, aan de basishouding van ‘actieve verwondering’, aan zintuigdiagnostiek en zintuigdiëten, aan het afstemmen van de oefenvormen op de ernst van de pathologie, aan
de oefenmethodiek,… Een aantal belangrijke binnen- en buitenoefeningen komen aan bod met uiteenlopende materialen zoals stenen, planten, dieren, mensen, kunstreproducties, het eigen lijf, klei, bijenwas, rijstzakjes, korte en lange stokken, touwen, mineralen en gesteenten, een labyrint,…

Wie zich wil verdiepen moet oefenen, elke dag opnieuw, de rest van zijn leven. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze tussen de
cursusdagen dagelijks oefenen en hun ervaringen en vragen tijdens de volgende cursusdag met de groep delen.

Praktisch

Inschrijving/betalingswijze

  • Stuur vóór 20 augustus 2019 een e-mail naar Nancy Frison  met uw naam, voornaam, adres, werkplaats en functie en de mededeling dat u inschrijft voor de vierdaagse Waarnemingstraining najaar 2019.
  • Stort vóór 20 augustus 2019 380 € op rek.nr. BE53 7755 1359 8853 van PZ Onzelievevrouw met vermelding van uw naam en ‘Vierdaagse waarnemingstraining/OLV najaar 2019’.
  • In de prijs is een broodjeslunch inbegrepen.
  • Uw inschrijving is definitief na ontvangst van het inschrijvingsgeld.
  • Minimum 12 en maximum 20 deelnemers. Indien het minimum aantal deelnemers niet wordt gehaald, gaat de training niet door en worden betaalde inschrijvingen teruggestort.

Meebrengen
Makkelijk zittende kledij – plat schoeisel – Actieve Verwondering.

Organisatie
PZ Onzelievevrouw Brugge i.s.m. Atelier Aandacht, L. Debruynestraat 19, 8310 Sint-Kruis Brugge.

Meer info
Chris Deleu – Atelier Aandacht
050 35 69 58.