• Home
  • Blog
  • Opening nieuwbouw Intensive Care unit

Opening nieuwbouw Intensive Care unit

Op woensdag 29 juni 2022 opende PZ Onzelievevrouw een nieuwbouw Intensive Care unit op de afdeling voor kortdurende intensieve psychiatrische behandeling – HIC. 

De IC-unit telt vier bedden en is de eerste  in Vlaanderen die als nieuwbouw van start gaat.  De unit maakt deel uit van de High & Intensive Care afdeling van het PZ Onzelievevrouw. Deze gesloten afdeling biedt een veilige en beschermende structuur aan 24 patiënten die een acute crisis doormaken. Het betreft hier geen uitbreiding van capaciteit, maar een tool om veilige en beschermende zorg te bieden, daar waar voorheen bij een hoogrisico-situatie afzondering  vaak de enige optie was.

Healing environment

De unit biedt een veilige en rustige omgeving voor wie onvoldoende controle over zichzelf heeft om op de afdeling te blijven. De unit is ingericht volgens de principes van een healing environment’  en de aanwezige IC kamers zijn niet te vergelijken met een  afzonderingskamer. De deur blijft open, de kamer heeft bijvoorbeeld een televisie, er is een binnentuin aanwezig, er is  een-op-een begeleiding van een hulpverlener voorzien. Op deze manier is veilige en beschermende zorg met behoud van de verbinding met de omgeving, inclusief overige zorgverstrekkers en zelfs familieleden mogelijk.

Zorgintensifiëring

Dank zij de zorgintensifiëring en afbouw van bedden kwam de realisatie van deze IC-unit in een stroomversnelling terecht.   PZ Onzelievevrouw nam met de bouw van dit complex ook de vlucht vooruit.   Het ziekenhuis wil een prominente rol spelen in het reduceren van dwang en vrijheidsbeperkende maatregelen en ging nog voor de financieringsgoedkeuring van de overheid van start met de bouw. 

Er werd aan dit complex 10 maanden gebouwd. Vanaf 1 juli kunnen patiënten en zorgverleners hier gebruik van maken.