• Home
  • Residentiële behandeling voor 60-plussers (afdeling 32)

Residentiële behandeling voor 60-plussers (afdeling 32)

Doelgroep

Deze residentiële afdeling is een opname- en behandelafdeling voor 60-plussers met alle psychiatrische problematieken, uitgezonderd  een psychotische problematiek. Meestal gaat het om mensen met een depressie of angstproblematiek, met een persoonlijkheidsstoornis of een verslavingsproblematiek. Secundair aan de psychiatrische problematiek kan er een organisch beeld aanwezig zijn.

Gezien de afdeling openstaat voor verschillende psychiatrische aandoeningen, zijn de behandeldoelstellingen gevarieerd en wordt sterk individueel gerichte zorg geboden.

De behandeling verloopt in drie fasen:

  • Observatiefase: In deze eerste fase wordt een grondige evaluatie gemaakt van de problemen, diagnostiek en de context van de patiënt.
  • Behandelingsfase: Op basis van de observaties wordt een individueel behandelingsplan opgesteld, met specifieke doelstellingen en actieplannen die samen met de patiënt worden geëvalueerd en uitgevoerd.
  • Ontslagfase: De patiënt wordt voorbereid op het leven na de opname. De standaardopnametermijn bedraagt drie maanden, met mogelijkheid tot verlenging indien verdere behandeling aangewezen is.

Behandelaanbod

De behandeling verloopt gefaseerd en is afgestemd op de individuele noden. Naast persoonlijke behandelplannen kunnen patiënten deelnemen aan groepsprogramma’s:

  • Oriëntatiegroep: Tijdens de eerste 4 tot 6 weken van de opname ligt de focus op observatie en diagnostiek. De sterktes en kwetsbaarheden van de patiënt worden in kaart gebracht op interpersoonlijk, intrapersoonlijk, cognitief en motorisch vlak.
  • Therapiegroep A: In deze groep neemt de therapeut een sturende rol in en biedt ondersteunende en structurerende therapie. De focus ligt op houvast en structuur, wat patiënten helpt om hun dagelijkse leven buiten het ziekenhuis beter te organiseren.
  • Therapiegroep B: Hier staat het groepsdynamische aspect centraal. De therapeut geeft zoveel mogelijk autonomie aan de groep en stimuleert zelfreflectie en inzicht. De mate van sturing wordt aangepast aan de behoeften van de groep.
  • Activiteitengroep: Deze groep richt zich op activering en dagstructuur. Door middel van zinvolle activiteiten worden resterende vaardigheden gestimuleerd, sociale isolatie verminderd en positieve ervaringen bevorderd.

Visie

Op de afdeling wordt er gewerkt met de cliëntgerichte basisvisie, met systeemtherapeutische en narratieve accenten.