• Home
  • Blog
  • PZ Onzelievevrouw opent troostplek

PZ Onzelievevrouw opent troostplek

Op dinsdag 23 mei a.s. opent PZ Onzelievevrouw een nieuwe, speciale plek op de campus: de troostplek.  Het is een veilige en geborgen plek, omgeven door groen, waar patiënten, hulpverleners, familieleden  of passanten terecht kunnen om te zoeken naar zin en troost.

“Binnen de context van een psychiatrisch ziekenhuis zijn verlies, afscheid, verdriet en de zoektocht naar zin, troost en verbinding een scherpe realiteit voor veel mensen,” zegt Evelien Debaes, verantwoordelijke van de dienst zinzorg en pastoraal. “Dat is niet alleen onze ervaring, ook collega’s signaleerden de behoefte om een levensbeschouwelijk neutrale plek te creëren waar mensen terechtkunnen met deze ervaringen. Alleen of samen. In stilte of voor een klein ritueel.”

Resultaat van een samenwerking tussen medewerkers en patiënten

Troostplekken ontstonden her en der in Vlaanderen tijdens de coronacrisis.  PZ Onzelievevrouw is met het vele groen op het domein een ideale plaats voor een troostplek.  De troostplek is er gekomen dankzij een gift van onze stichtende zustercongregatie – de zusters van de Bermhertigheid Jesu – maar ook dankzij de samenwerking tussen therapeuten,  de dienst zinzorg en pastoraal én enkele patiënten. De technische dienst van het ziekenhuis zorgde voor de concrete uitvoering. De plek biedt geborgenheid en bescherming en is tegelijk toegankelijk. Mensen kunnen er tot rust komen in het groen.

Er is veel symboliek aanwezig.   “Gewoon even hier zijn, her-ademen en de weg opnieuw vinden, dat is genoeg”, zegt de tekst van Mieke op een plaat van cortensstaal, aan de ingang van de troostplek. 

Sigrid vervaardigde een schommel in diverse natuurproducten zoals wilgentenen, verbonden met koorden en verbanden.  “Geen schommel om op te zitten, maar eerder in een figuurlijke betekenis: wiegen met emoties en gedachten.  Je kan er die gedachten ook neerschrijven en achterlaten “, zegt Sigrid, die supertrots is meegewerkt te hebben aan dit project.

“Ook als hulpverleners voelen we soms hoe weerloos we zijn en hoe moeilijk het is om met afscheid en verlies om te gaan, vertelt Petra Beaumon, creatief therapeut. Ook hiervoor maken we op 23 mei ruimte. In de voormiddag is er een gesprek met psychiater Uus Knops, begeleid door live-illustraties van Penelope Deltour en muziek door onze muziektherapeuten. Na de middag zijn er workshops voor en door medewerkers.  Om 15.30 uur volgt dan de officiële opening van de Troostplek in aanwezigheid van de Brugse schepen Pieter Marechal.